Bachelor Natuur- en Sterrenkunde

De bacheloropleiding Natuur- en Sterrenkunde van de Universtiteit van Amsterdam is gestart in collegejaar 2003/2004 met de invoering van het bachelor/master systeem. Sinds september 2010 wordt al het onderwijs aangeboden in het nieuwe gebouw van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica gevestigd op het Science Park in Amsterdam. Zo is invulling gegeven aan de wens om het onderwijs zo goed mogelijk in contact te brengen met het (top)onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de verschillende natuurkundige instituten ondergebracht in het Institute of Physics (IHEF, ITFA, WZI), het sterrenkundig instituut API en de NWO onderzoeksinstituten NIKHEF en AMOLF. Voortbouwend op de traditie van Van der Waals, Zeeman en Pannekoek, biedt de UvA een gefundeerde opleiding in de natuur- en sterrenkunde, gekenmerkt door een gedegen theoretische basiskennis, aandacht voor experiment en onderzoek, en met een groot aanbod van verbredende en verdiepende keuzevakken.

Het onderwijsprogramma van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde beslaat drie jaar: het omvat een verplicht majorprogramma van 150 EC en een vrije keuzeruimte van 30 EC. De vrije keuzeruimte kan desgewenst worden ingevuld met een minor van een andere studierichting (of bijvoorbeeld een educatieve minor). Het 150 EC majorprogramma bestaat uit verplichte majorvakken, majorkeuzeruimte, een workshop, academische vaardigheden, oriƫntatie en het bacherlorproject. De verplichte majorvakken vormen het basisprogramma en zijn geroosterd in de eerste twee jaar. Het derde jaar kan de student verder zelf invullen met majorkeuzevakken, een workshop en het Bachelor Project. Hiermee kan de student zich voorbereiden op een aansluitende masteropleiding.

Sterrenkunde vormt een belangrijk onderdeel van de bacheloropleiding Natuur- en sterrenkunde. Twee majorvakken sterrenkunde zijn verplicht voor alle studenten; elk semester kan een (keuze)vak ingevuld worden met een sterrenkunde onderdeel. Tevens is het Anton Pannekoek Observatorium (APO) beschikbaar, de modernste sterrenwacht van Nederland.

Sterrenkunde (keuze)vakken Bachelor Natuur- en Sterrenkunde

Zie de studiegids voor meer informatie.

Onderwerp Docent Semester
Eerste jaar
Sterrenkunde I Prof. dr. R.A.M.J. Wijers I
Sterrenkunde Practicum Dr. R.A.D. Wijnands I
Eerstejaarsproject Dr. R.A.D. Wijnands II
Moderne Sterrenkunde (honours college) Prof. dr. A. de Koter II
Tweede jaar
Astrofysica Prof. dr. L. Kaper III
Research Practicum Prof. dr. H.B. van Linden van den Heuvell (coordinator) III
Tweedejaarsproject Dr. A.L. Watts (coordinator) IV
Planetenstelsels Prof. dr. C. Dominik IV
Derde jaar
Melkwegstelsels Dr. P. Uttley V
Kosmologie Dr. S.B. Markoff V
Waarneempracticum Sterrenkunde Prof. dr. H.F. Henrichs V
Workshop sterrenkunde Prof. dr. C. Dominik (coordinator) V
Compacte sterren Dr. R.A.D. Wijnands VI
Bachelorproject Dr. A.L. Watts (coordinator) VI

Projecten

Er is een lijst van projecten die bachelor- en masterstudenten kunnen doen.

Contact

De bachelor programmacoordinator is Prof. dr. Lex Kaper.