News

Overview of recent news and upcoming talks or events at the API

Press

Nederlandse astronomen verklaren dubbele zwarte gaten
Tuesday 27 June 2017

Een team van drie Nederlandse astronomen van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden heeft een verklaring bedacht voor het verschijnsel dat twee zwarte gaten een tijd lang om elkaar heen kunnen draaien. De verklaring inclusief bijbehorende computersimulaties is geaccepteerd voor publicatie in het gezaghebbende Britse vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Lees verder
UvA-onderzoekers ontwikkelen nieuwe strategie om oeroude zwarte gaten te vinden
Monday 12 June 2017

Een interdisciplinair team van natuur- en sterrenkundigen van het GRAPPA Center of Excellence for Gravitation and Astroparticle Physics van de Universiteit van Amsterdam heeft een nieuwe strategie ontwikkeld waarmee gezocht kan worden naar 'primordiale' zwarte gaten die in het vroege heelal gevormd zijn, en die mogelijk de oorzaak zijn van de zwaartekrachtsgolven die recent door LIGO zijn waargenomen.

Lees verder
API-onderzoekers verklaren vorming van zeven exoplaneten rond Trappist-1
Thursday 8 June 2017

Astronomen van de Universiteit van Amsterdam hebben met een model verklaard hoe het mogelijk is dat rond het planetenstelsel Trappist-1 zeven planeten ter grootte van de aarde zo dicht rond hun ster draaien. De crux zit op de grens waar ijs in water verandert. Kiezels die van ver richting de ster zweven, ontvangen in de buurt van die ijslijn een extra portie water en klonteren samen tot planeten. Het artikel met de verklaring is geaccepteerd voor publicatie in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

Lees verder

Events

Phd Defense Stefano Rapisarda
Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam — 28 June 2017
On Wednesday June 28 at 10:00 Stefano Rapisarda will defend his thesis titled "Mass accretion rate fluctuations in Black Hole X-ray Binaries" in the Agnietenkapel.
Read more
Phd Defense Tomas Stolker
Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam — 7 September 2017
On Thursday September 7 at 10:00 Tomas Stolker will defend his thesis titled "Anatomical imprints of disks and planets unveiled in scattered light" in the Agnietenkapel.

Next colloquia

TBD
Richard de Grijs

Wednesday 6 September 2017, 11:00. Location: C4.174

Read more
TBD
Mickael Bonnefoy

Wednesday 13 September 2017, 11:00. Location: C4.174

Read more
=== Available Slot ====
=== Available Slot ====

Wednesday 20 September 2017, .