API-studenten ontdekken uitbarsting B[e] röntgensysteem

19 October 2016

Tijdens hun waarneempracticum op La Palma heeft een groep studenten een uitbarsting waargenomen van het zeer zeldzame B[e] röntgensysteem CI Cam/XTE J0421+560. Dit B[e] systeem is dubbelstersysteem met in ieder geval een zware ster met een schijf van uitgestoten materiaal om zich heen en een compact object. Er is slechts één ander van dit type objecten bekend. CI Cam is extra interessant omdat er in het spectrum emissielijnen zitten die volgens de kwantummechanica onwaarschijnlijk zijn.

Omdat CI Cam in 1998 ook een extreme uitbarsting had, is er veel interesse in het systeem en is het veel bestudeerd. Na de waarneming van de UvA-studenten, zijn er ook door satellieten extra metingen gedaan. Dankzij de nieuwe metingen van de studenten gaan we hopelijk veel nieuwe dingen leren over CI Cam, maar met de data van ESA-satelliet GAIA is al ontdekt dat CI Cam veel dichter bij ons staat dan gedacht. Hieruit kan men opmaken dat het waarschijnlijk niet een superreus met zwart gat of neutronenster is, maar eerder een gewone ster met witte dwerg.

Het waarneempracticum op La Palma is een vak van de Master Astronomy & Astrophysics aan de UvA, waarbij waargenomen wordt met de Mercatortelescoop van de Universiteit van Leuven. De waarneming van CI Cam was onderdeel van het project van Marcella Wijngaarden en Kelly Gourdji.

De studenten met hun begeleiders voor de Mercatortelescoop

Fig. 1: Groepsfoto van de (UvA- en Leuven-) studenten met hun begeleiders voor de Mercatortelescoop. Foto gemaakt door Leon Oostrum Msc

De officiele aankondiging van de waarneming is hier te vinden: http://www.astronomerstelegram.org/?read=9634