Bizarre pulsar verantwoordelijk voor ultra-lumineuze röntgenbron

22 February 2017

Ultra-lumineuze röntgebronnen (ULX-en) in nabije sterrenstelsels schijnen feller dan de röntgenbronnen in ons eigen sterrenstelsel. Dit suggereert dat de oorzaak een extreem krachtig fenomeen is en tot nu toe werd dan ook gedacht dat ULX-en veroorzaakt worden door zwarte gaten. Een ULX in het sterrenstelsel NGC5907 is zelfs voor ULX-en bijzonder helder, en blijkt nu veroorzaakt te zijn door een vreemd soort pulsar.

In een op 24 februari in Science verschenen artikel beschrijft een internationaal team van wetenschappers, waaronder Paolo Esposito van het Anton Pannekoek Instituut, de ontdekking van deze bijzondere pulsar. Normaliter zou een accretiserende pulsar niet zoveel licht geven als een zwart gat, maar door in hun model een sterk magnetisch veld met meerdere polen op te nemen, hebben de wetenschappers, onder leiding van Gian Luca Israel, toch een verklaring kunnen vinden voor de extreme luminositeit van het object.

Deze nieuwe verklaring voor de helderheid van de ULX in NGC5907 suggereert dat ook andere ULX-en door neutronensterren komen.

Splinter galaxy

Fig. 1: NGC5907 met ULX-en. De hier onderzochte ULX is uitgelicht. Credit: ESA/XMM;NASA/Chandra;SDSS