Samenwerking met IMC Weekendschool

8 December 2016

API's Anya Bilous en Timo Halbesma gaven op 2 december een speciale astronomie-les aan een taalklas voor nieuwkomers van IMC Weekendschool, een gemêleerd klasje kleine genieën in Hilversum. Tijdens een korte introductie in de astronomie leerden de kinderen, afkomstig van over de hele wereld, over het zonnestelsel, de sterren, en hoe we informatie uit het licht van die sterren halen. Op hun beurt leerden de kinderen aan de astronomen hoe sterrenstelsel M51 op een slak lijkt, en de bekende “Pillars of Creation” in M16 op een dinosaurus.

Timo en Anya geven astronomie-les

Fig. 1: Timo en Anya voor de klas

Hoogtepunt van de les was een inleiding in spectroscopie met de zelfbouwspectroscopen van Nova. Na het in elkaar zetten van hun eigen spectroscoop, konden de kinderen met speciale spectraallampen de verschillende lichtsignaturen van bijvoorbeeld krypton en waterstof bekijken. Ook werden uiteraard de TL-buizen en de zon bekeken.

Timo en een leerling bekijken het spectrum van krypton

Fig 2: Timo en een leerling bekijken het spectrum van krypton

Op 9 december gaan twee andere API-vrijwilligers, Romy Dhillon en Justin Elfritz, opnieuw naar Hilversum. Ditmaal gaat de les over ruimtevaart, inclusief het maken van raketten uit PET-flessen.