Publiek

Welkom op het publieksdeel van de website van het Anton Pannekoek Instituut (API). Hier vindt u informatie en nieuws over het onderzoek dat we uitvoeren op het API, en ook over onze open avonden en andere activiteiten. Wij verzorgen ook rondleidingen/kijkavonden voor scholen en andere groepen. Voor meer informatie stuurt u een e-mail naar Esther Hanko. U vindt ons ook op twitter en facebook:

Persberichten

SPHERE ontdekt een unieke exoplaneet

Friday 14 July 2017

Een internationaal team van astronomen met daarin ook Nederlanders heeft een nieuwe exoplaneet opgespoord. HIP 65426b, zoals de planeet heet, is ongeveer 385 lichtjaar van ons verwijderd. Het is de eerste planeet die ontdekt is met behulp van het SPHERE-instrument van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO.

Lees verder

Michiel Hogerheijde, bijzonder hoogleraar Instrumentele Sterrenkunde

Friday 14 July 2017

Dhr. dr. M.R. Hogerheijde (1971) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Instrumentele Sterrenkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde

Lees verder

Nederlandse astronomen verklaren dubbele zwarte gaten

Tuesday 27 June 2017

Een team van drie Nederlandse astronomen van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden heeft een verklaring bedacht voor het verschijnsel dat twee zwarte gaten een tijd lang om elkaar heen kunnen draaien. De verklaring inclusief bijbehorende computersimulaties is geaccepteerd voor publicatie in het gezaghebbende Britse vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Lees verder

UvA-onderzoekers ontwikkelen nieuwe strategie om oeroude zwarte gaten te vinden

Monday 12 June 2017

Een interdisciplinair team van natuur- en sterrenkundigen van het GRAPPA Center of Excellence for Gravitation and Astroparticle Physics van de Universiteit van Amsterdam heeft een nieuwe strategie ontwikkeld waarmee gezocht kan worden naar 'primordiale' zwarte gaten die in het vroege heelal gevormd zijn, en die mogelijk de oorzaak zijn van de zwaartekrachtsgolven die recent door LIGO zijn waargenomen.

Lees verder

API-onderzoekers verklaren vorming van zeven exoplaneten rond Trappist-1

Thursday 8 June 2017

Astronomen van de Universiteit van Amsterdam hebben met een model verklaard hoe het mogelijk is dat rond het planetenstelsel Trappist-1 zeven planeten ter grootte van de aarde zo dicht rond hun ster draaien. De crux zit op de grens waar ijs in water verandert. Kiezels die van ver richting de ster zweven, ontvangen in de buurt van die ijslijn een extra portie water en klonteren samen tot planeten. Het artikel met de verklaring is geaccepteerd voor publicatie in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

Lees verder

Lucas Ellerbroek in Blij met Sjoerd

Monday 22 May 2017

UvA astronoom Lucas Ellerbroek werd onlangs geinterviewd door Sjoerd, de Albert Heijn vakkenvullen/vlogger. Het resulterende filmpje is afgelopen vrijdag uitgekomen op YouTube.

Lees verder

API @ March for Science

Friday 12 May 2017

Op 22 april vond de March for Science plaats op het Museumplein in Amsterdam. Hier heeft het Anton Pannekoek Instituut ook aan meegedaan, met een stand met zonnekijkers en filmpjes.

Lees verder

21 juni zonnekijkmiddag

Friday 12 May 2017

Op woensdagmiddag 21 juni organiseren we een speciale zonnekijkmiddag bij het Anton Pannekoek Instituut!

Lees verder

Selma de Mink wint Europese sterrenkundeprijs voor carrière

Friday 7 April 2017

Sterrenkundige Selma de Mink (Universiteit van Amsterdam) heeft de MERAC-prijs 2017 gewonnen voor best early career researcher in de theoretische astrofysica. De Mink ontvangt € 20.000 en mag een plenaire lezing geven tijdens de European Week of Astronomy and Space Science (EWASS) in Praag eind juni.

Lees verder

Bizarre pulsar verantwoordelijk voor ultra-lumineuze röntgenbron

Wednesday 22 February 2017

Ultra-lumineuze röntgebronnen (ULX-en) in nabije sterrenstelsels schijnen feller dan de röntgenbronnen in ons eigen sterrenstelsel. Dit suggereert dat de oorzaak een extreem krachtig fenomeen is en tot nu toe werd dan ook gedacht dat ULX-en veroorzaakt worden door zwarte gaten. Een ULX in het sterrenstelsel NGC5907 is zelfs voor ULX-en bijzonder helder, en blijkt nu veroorzaakt te zijn door een vreemd soort pulsar.

Lees verder